Utrecht Neudeflat, 13 september 2016

In totaal waren er 12 leden erg benieuwd naar deze transformatie in het hart van Utrecht.

Als eerste kregen we een hele leerzame presentatie van architect Wim van As van A3 Architecten. Het kantoorgebouw is ontworpen door de Rotterdamse Architect Maaskant. Dat wilde Van As respecteren maar het lelijkste gebouw van Utrecht moest wel het mooiste gaan worden. Uitdagingen lagen in het realiseren van 6 appartementen per verdieping, isoleren van de gevels, gebruik maken van de grote ramen, en het toevoegen van buitenruimten.

Er hingen ook diverse tekeningen van vroeger en nu om het ontwerp te verduidelijken.

Vervolgens heeft Richard Klomp van Syntrus Achmea Real Estate & Finance een toegelicht over hoe de belegger naar deze ontwikkeling kijkt. Er zijn in totaal 88 appartementen gerealiseerd. Uiteraard met hoogwaardige keukens en sanitaire voorzieningen, buitenruimte en eigen installaties. De vloeren alsmede de buitengevels zijn geïsoleerd. Per appartement is er op de begane grond een berging voor 2 fietsen. Parkeermogelijkheden zijn er niet, er zijn maar 4 parkeerplaatsen. Als service voor haar huurders heeft Syntrus een contract met Greenwheels afgesloten voor dit project. Het gemiddelde oppervlakte van een appartement is 51 m2 met een huurprijs van circa € 900,- per maand. Op de bovenste verdiepingen komen 4 grotere appartementen voor een huurprijs die boven de € 1.100,- per maand ligt. Deze maand is er gestart met een open huis in de modelwoning. De belangstelling is enorm. Vandaar dat er alleen kijkers mogen komen die aan alle huurvereisten voldoen. Selectie vindt in dit project dus vooraf plaats. De oplevering staat gepland voor januari 2017.

Tot slot heeft Jurgen van Haaren, projectleider/uitvoerder van aannemer De Nieuwe Norm verteld welke uitdagingen hij is tegengekomen. Denk hierbij aan het totaal geen ruimte tot de beschikking hebben rondom het gebouw behalve de steiger. Het gebouw is de totale bouwplaats. De kraan mocht niet op het plein en moest dus op het dak. Aan- en afvoer van goederen is een logistieke uitdaging.

De volgende uitdaging bleek gelegen in de maatvoering. Het gebouw is gebouwd op een grote dikke plaat beton, op staal dus want heien was niet mogelijk. Het lijkt recht te staan, maar na zoveel jaar bleek het toch wat verzakt en getordeerd.

Na deze hele leuke presentaties zijn we met zijn allen in de bouwlift, buitenom, naar de 15e verdieping gegaan. Deze verdieping is in principe klaar en heeft een modelwoning. De appartementen blijken verrassend ruim en licht! We mochten ook nog met de trap naar de toplaag waar we een fantastisch uitzicht over de stad Utrecht hadden.

Na afloop zijn we op de Neude nog even gaan genieten van een drankje met hapje als afsluiting van een geslaagd evenement op een zomerse dag!

20160913_170052

20160913_175634