Op woensdag 28 oktober bezocht de MSRE AA de Markthal in Rotterdam, wat begon met een ingelaste ALV in Dudok om de automatische incasso betaling, de verhoging van het lidmaatschap met € 5,- (bij geen automatische incasso) en het huishoudelijk reglement te bespreken.

Na de ALV zijn we naar de Markthal gelopen, waar Walther van Leeuwe, Vastgoedontwikkelaar bij Provast, ons opwachtte. Hij heeft een presentatie gegeven in het laatst verkochte penthouse van de Markthal; een prachtige woonruimte met een magnifiek uitzicht vanaf het dakterras over de binnenstad van Rotterdam; richting WTC en Laurenskerk. De patio van dit penthouse heeft een glazen vloer, waar je rechtstreeks naar de Markthal kan kijken vanaf 30 meter hoogte, erg indrukwekkend!

Ook het gehele gebied, rondom de Markthal, is ontwikkeld. Blaak 31, het kantoorgebouw waar Loyens & Loeff in is gevestigd, is o.a. verbouwd en ook is een oud kantoor tot basisschool ontwikkeld om zo alle voorzieningen te kunnen faciliteren. De bouw is in 2008 gestart, op het dieptepunt van de markt, wat veel onzekerheid met zich meebracht.

IMG_8652

In de zomer van 2013 had men 1.200 inschrijvingen voor de woningen, maar na twee weken waren er slechts 11 woningen verkocht. De prijsstelling was goed en om mensen over de streep te trekken, heeft men kopers beloond met een vloer-of wandafwerking bij directe aankoop. Dit leidde tot 45 verkochte woningen, daarna viel het weer stil. Gelukkig trok de markt daarna weer aan en zijn nu alle 102 koopappartementen, 24 penthouses verkocht en zijn de 102 huurappartementen verhuurd.

Ook alle marktkramen zijn verhuurd, waarvan de meeste huurders een contract van 10 jaar hebben afgesloten. Een jaar na opening heeft het bezoekersaantal de verwachting ver overtroffen. De inschatting was 5 miljoen, uiteindelijk hebben méér dan 8 miljoen mensen een bezoek aan de Markthal gebracht, waarvan ook veel toeristen.

Bij 21pinchos hebben we onder een genot van een drankje en heerlijke pinchos dit geweldige bezoek afgesloten. Om 20.00 uur sluiten de kramen en sluit de Markthal, de restaurants zijn open tot 22.00 uur. Onlangs heeft Jamie Oliver hier een Italiaans restaurant geopend. Het is de eerste vestiging van Olivers restaurantketen ‘Jamie’s Italian’ in Nederland.

Deze spectaculaire project, met Winny Maas als architect, is vorig jaar oktober 2014 opgeleverd aan de bewoners van Rotterdam; een icoon waar de Rotterdammers TROTS op zijn! Eerder dit jaar, op 16 september, heeft de Markthal de NRW jaarprijs gewonnen en op 23 oktober is bekend gemaakt dat de Markthal genomineerd is voor de Mapic Award in de categorie ‘Best retail urban project’. Na alle onzekere tijden met zeer grote risico’s, kan men uiteindelijk terugkijken op een succesvol, geslaagd en winstgevend project. Welke stad volgt?