Op vrijdagmiddag 25 september vormde Amsterdam aan ‘t IJ het epicentrum van het Nederlandse vastgoedonderzoek. Die middag vond aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) het Talent Seminar plaats waar afgestudeerden hun onderzoeksresultaten presenteerden.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin het Talent Seminar was voorbehouden aan studenten van de ASRE, was dit jaar gekozen voor een nieuwe, laagdrempelige opzet waarin het seminar een podium bood voor alle universitaire masterstudenten. Enige voorwaarde voor deelname was een afstudeeronderzoek met een vastgoed gerelateerd onderwerp.

Ondanks of misschien wel dankzij de recente herpositionering van het Talent Seminar bood het programma veertien presentaties van studenten afkomstig van verschillende Nederlandse kennisinstellingen waaronder (uiteraard) de ASRE, TU Eindhoven, Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam en Maastricht University. Met een opkomst van circa 80 deelnemers, bestaande uit zowel studenten, professionals als andere geïnteresseerden, was de bijeenkomst goed bezocht.

Door de opzet met twee rondes met respectievelijk vier en drie sessies met elke keer twee presentaties konden bezoekers in relatief korte tijd kennis nemen van vier afstudeeronderzoeken. Deelnemers hadden daarbij de keuze uit verschillende onderwerpen waaronder ´Energie & Duurzaamheid´, ´Zorg & Vastgoed´, ´De Nederlandse woningmarkt´, ´Corporate Real Estate´, ´Gebiedsontwikkeling, Ruimtelijke Economie´, Externe effecten Energie´ en ´Residential´. De afstudeeronderzoeken boden originele en inspirerende invalshoeken zoals het effect van online reviews op de beleggingswaarde van hotels, het effect van brandstofprijzen op woningprijzen, het effect van windmolens op woningprijzen en het gebruik van opties binnen de vastgoedsector.

Het Talent Seminar nieuwe stijl biedt nieuwe vastgoedtalenten een podium om hun resultaten te delen met zowel andere studenten, onderzoekers als andere professionals uit de sector. Door de compacte opzet werden studenten uitgedaagd om in een korte tijd hun onderzoek te presenteren. Daarnaast was er aan de hand van stellingen ook ruimte voor interactie.

In de nieuwe opzet kon het Talent Seminar rekenen op de steun en medewerking van de VOGON. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde middag met de verwachting dat het Talent Seminar komende jaren kan uitgroeien tot een terugkerend event dat (in de wetenschappelijke traditie) faciliteert in kennisuitwisseling, -diffusie en -accumulatie. Deelname aan de volgende editie wordt dan ook aangeraden. Uiteraard worden VOGON-leden ook aangemoedigd om het Talent Seminar bij studenten onder de aandacht te brengen.

Presentatie DaanWim Arthur YukselVraag uit zaal Cor