Op donderdag 23 mei hadden we het genoegen om in samenwerking met de AAA MRE een middag te organiseren over een van de meest complexe binnenstedelijke ontwikkelingen van het land: het stationsgebied in Utrecht. Een korte impressie van deze middag.

 

Er werd afgetrapt in het Stadskantoor waar Tjerk van Impelen, voorlichter van het stationsgebied CU2030, vertelde over de ontwikkelopgave die daar ligt. De maquette gaf een mooi beeld hoe bijzonder en complex het gebied is. Dit gaf ons mooi houvast toen we vervolgens over de Moreelsebrug over het spoor van de OV-terminal (nog een van die binnenstedelijke projecten) richting Het Platform wandelden. De rondleiding in de MicroCity in wording gaf een mooi inkijkje in hoe een dergelijk complex project in elkaar zit. John van Geffen van abcnova, als procesmanager betrokken bij dit project, kon mooi vertellen over wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van zo’n imposant bouwwerk, bovenop het station van de Uithoflijn. Diverse belanghebbenden, samenwerkingsvormen, de omwonenden, en niet te vergeten de locatie, maken het een bijzonder en leerzaam proces.

 

Nadat de bouwhelmen en schoenen weer waren ingeruild voor de normale kleding, togen wij naar Bar Beton in, hoe toepasselijk, de OV-terminal van Utrecht. Hier vertelde Driss Aarab, directeur bij abcnova en betrokken bij zowel de realisatie van de OV-terminal, Het Stadskantoor als Het Platform, over zijn learnings van deze projecten. Samenwerking, vertrouwen en oplossingsgerichtheid waren hierbij belangrijke speerpunten.

 

Na deze presentatie was het de beurt aan Heleen Wijtmans en Rianne Nederhof van de gemeente Utrecht. Op basis van het essay van Rianne werd er ingegaan op samenwerking en het belang van vertrouwen tussen partijen en personen in de complexe gebiedsontwikkeling. Vanuit het theoretisch kader van de ‘gouden driehoek’ (Bremekamp et al., 2009), werd er vervolgens een interactief gesprek gevoerd over de noodzaak van vertrouwen binnen de praktijk van complexe stedelijke gebiedsontwikkeling bij stationsgebied Utrecht. Dit gebeurde onder leiding van Wim van der Post.

Na afloop was er nog tijd voor een borrel in de bar, waarmee een inspirerende dag tot zijn einde kwam, die echt in het teken stond van hoe samen te werken in complexe binnenstedelijke gebiedsontwikkeling.