Dit jaar was er een recordaantal deelnemers aan de sloepentocht op 7 juli. Dat had ongetwijfeld te maken met het goede weer en ook met het bezoek aan de A’DAM Toren. Voordat we een bezoek brachten aan de toren werd er gevaren over de grachten van Amsterdam, onder het genot van een hapje en een drankje. 

Met het pontje staken we het IJ over. De A’DAM Toren is inmiddels weer deels in gebruik genomen. We werden ontvangen door Esther Lelyveld projectmanager bij Lingotto en ruim 3 jaar bezig met de realisatie van de transformatie van de voormalige Shell toren. 

In 2012 is de toren door de gemeente Amsterdam op de markt gebracht. 37 partijen dienden een plan en een prijs in en Lingotto won – samen met haar partners waaronder ID&T – deze selectieprocedure. De initiatiefnemers hadden jarenlang de wens een uitzichtpunt te maken in Amsterdam aangezien alle grote steden een dergelijk punt hebben, behalve tot dan toe Amsterdam. Sinds kort is de toren open voor publiek en kan men het uitzichtpunt bezoeken. De beleving hiervan lijkt op een bezoek aan het Rockefellar Centre in New York. Het uitzicht vanuit de bar/restaurant en het sky deck is prachtig en zeer bijzonder voor Amsterdam.

Conceptmatig is het een bijzondere ontwikkeling aangezien deze toren de creatieve sector in de dance- en muziekscene huisvest. Naast kantoormeters zijn er een hotel (nog niet in gebruik), een restaurant, een club en een parkeervoorziening gerealiseerd. De toren moet volledig in gebruik zijn in oktober 2016 voor het Amsterdam Dance Event. De A’DAM Toren dankt zijn naam ook aan het concept Amsterdam Dance en Music Toren. 

Met name de logistiek in de toren was een uitdaging tijdens de bouw. De liftschacht in de kern van het gebouw kon namelijk niet worden uitgebreid. De toren is volledig gestript en heeft een nieuwe gevel gekregen.

IMG_1852

IMG_1856

Na de rondleiding en de presentatie werd er een borrel gedronken met uitzicht over het IJ en de binnenstad. De MSRE Alumni Association wil Lingotto bij deze bedanken voor de ontvangst!