Verslag Algemene Leden Vergadering en bezoek aan het hoofdkantoor van a.s.r. op 18 februari

Op 18 februari bracht de MSRE AA een bezoek aan het volledig gerenoveerde hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht. Op de locatie Rijnsweerd was sinds de jaren ’70 het kantoor van verzekeringsmaatschappij AMEV gevestigd. Dit was ooit het grootste kantoor van Europa. In 2006 kende a.s.r. nog diverse bedrijfstakken en had zij 8 locaties in Nederland in gebruik. In 2009 is besloten deze bedrijfsonderdelen allemaal naar Utrecht te halen in een duurzaam en gerenoveerd kantoorgebouw met vergadercentrum.

Nu is deze opgave bijna afgerond. Het is indrukwekkend om te zien hoe een oud gebouw zo’n transformatie kan doormaken waarbij er veel aandacht is besteed aan lichttoetreding, groen, klimaat, duurzaamheid, kortom het creëren van een fijne werkplek voor haar medewerkers. De renovatie is een ontwerp van Team V Architectuur. Onder andere de dubbele glasgevel levert bijzondere energieprestaties op. Hierin zijn ook speciale groene tuinen gecreëerd. Bijzonder is ook dat tijdens de renovatie het pand gebruikt moest kunnen worden door de medewerkers. Doordat nog niet alle bedrijfsonderdelen in het kantoor gevestigd waren ontstond er wel enige schuifruimte om dit te kunnen bewerkstelligen.

Het was een bewuste keuze van de directie om dit traject in te zetten en hiermee ook leegstand van een enorme kantoorkolos te voorkomen. Het eindbeeld is bijna bereikt en dan werken er 4.000 medewerkers op 2.800 werkplekken conform het nieuwe werken. Ook de uitrol en integratie van het digitale werken is parallel aan de renovatie uitgevoerd.

Het gebouw ontving een Breeam-NL Excellent ontwerpcertificaat. Om voor die certificering in aanmerking te komen zijn tal van maatregelen genomen, zoals energiezuinige roltrappen, slim waterverbruik, plaatsing van groene wanden op de 7e tot en met de 10e verdiepingen met een slim irrigatiesysteem, opslagruimtes voor herbruikbaar afval, daglichttoetreding en aandacht voor dier en natuur rondom het gebouw, onder andere door plaatsing van vleermuiskasten en schuilplaatsen voor vogels. Het gebouw is inmiddels door lezers van Intermediair en een vakjury gekozen tot het beste kantoorgebouw van Nederland 2014. Het gebouw is bovendien een Seats2Meet-locatie.

Tijdens ons bezoek mochten we ruimschoots gebruik van de faciliteiten in het gebouw waaronder de bar en het restaurant waarin we onze ALV konden houden. Het verslag van de ALV leest u hier.

Downloaden (PDF, Onbekend)

IMG_9793 IMG_9802 IMG_9790 IMG_9800